Säännöt

Hankipallon säännöt:

Hankipallon säännöissä on yhdistetty usean pelilajin piirteitä ja sääntöjä, pääasiassa jalkapallon, mutta tärkeämpää kaikista on se, että pelialusta on enemmän ja vähemmän pehmeä ja siksi tuomari on kentällä pelaajien turvallisuuden takaajana.

Pelikentän koko on n. 40 x 20 m. Kilpailun juryllä on oikeus omatoimisesti siirtää otteluja kentältä toiselle pelaajien turvallisuuden vuoksi. Muistakaa siis tarkistaa pelikentän numero ja mahdolliset muuttuneet otteluaikataulut turnauspalvelulta.

Kiellettyä on sellaisten peliasujen käyttö, jotka voivat vahingoittaa vastustajaa. Myöskään ilman peliasua ei saa pelata. Pelikengissä ei saa olla metallisia vaihtonastoja eikä vastaavanlaisia piikkejä eikä ne saa olla kanssapelaajille vaarallisia. Korut ja kellot tulee poistaa ennen peliä.

Joukkueiden tulee huomioida, että ovat ilmoitettuna peliaikana valmiina oikealla kentällä – hyväksyttävä odotusaika on enintään 5 min. Ottelusta myöhästyminen = luovutus. Peliaika on 2 x 10 minuuttia.

Pelisäännöt

Joukkue koostuu maalivahdista ja viidestä (5) kenttäpelaajasta, vaihtopelaajien määrää ei ole rajoitettu. Joukkueella pitää olla kentällä vähintään neljä (4) pelaajaa.

Vapaat lentävät pelaajavaihdot kentän keskiviivan kohdalta. Vaihto on suoritettu oikein, kun vaihtoon menevä pelaaja on poistunut kentältä ennen kentälle tulevaa pelaajaa. Tuomari voi antaa kahden (2) minuutin rangaistuksen väärästä vaihdosta tai vaihtoehtoisesti vapaapotkun vastajoukkueelle keskiviivan tuntumasta - mahdollinen maali ei keskeytä rangaistusta.

Tuomari voi antaa suoraan punaisen kortin pelaajalle, joka törkeästi pyrkii vahingoittamaan kanssapelaajiaan. Tuomari takaa siis turvallisuuden, lievät nojaamiset sallitaan, mutta kaikki tahalliset taklaukset ovat varoituksen arvoisia. Kahdesta saman ottelun varoituksesta seuraa punainen kortti ja ulosajo. Ulosajosta seuraa yhden (1) ottelun pelikielto.

 • Vapaapotkuissa muurin etäisyys tulee olla kolme (3) metriä.
 • Maalivahti saa ottaa pallon käsiin n. viiden (5) metrin alueelta maalista.
 • Suoraan maalivahdin käsistä lähtevästä avauksesta tehtyä maalia ei hyväksytä.
 • Mikäli pallo palautetaan maalivahdille tämän avattua pelin, ei maalivahti saa ottaa palloa käsiin ennen kuin vastustaja on koskenut palloon tai pallo on käynyt hyökkäysalueella.
 • Paitsiota ei ole.
 • Rangaistuslaukaus, kulmapotkut ja sivurajapotkut ammutaan käsistä.
 • Kaikki vapaapotkut, kulmapotkut ja sivurajapotkut ovat epäsuoria.
 • Sama pelaaja ei saa pelata useammassa joukkueessa samassa sarjassa (Värvääminen kesken kisojen toiseen joukkueeseen on ehdottomasti kielletty!).
 • Sijoituksen ratkeaminen tapahtuu kilpailusääntöjen mukaisesti: keskinäinen/-set ottelut, maaliero, tehdyt maalit, arvonta.

Pisteiden jako

 • Voitosta 3 p
 • tasapelistä 1 p (Runkosarjassa ottelu voi päättyä tasapeliin)
 • häviöstä 0 p

Mikäli joukkueet saavat runkosarjasta saman verran pisteitä, ratkaisee:

1. keskinäisten otteluiden lopputulos

2. maaliero

3. tehdyt maalit

4. arvonta

Mikäli ottelu päättyy pudotuspeleissä tasapeliin, ratkaistaan ottelun voittaja rangaistuspotkukilpailulla.

 • 3 laukojaa per joukkue
 • mikäli 3 laukauksen jälkeen tilanne tasan siirrytään äkkikuolemaan

Mahdolliset vastalauseet on jätettävä 15 minuutin kuluessa ottelun loppumisesta Turnauspalvelulle.

Erotuomarin päätöksestä ei voi valittaa. Jury voi tehdä erillisiä tapauskohtaisia ja urheilullisia päätöksiä. Erotuomarilla/juryllä on oikeus estää pelaajan tai jopa kokonaisen joukkueen osallistuminen otteluun.

Jokainen pelaaja vastaa omasta vakuutusturvastaan.